top wysiwyg site builder software download

A BIRTOK TÖRTÉNETE

A 90-es években az ELTE biológia-földrajz szakos hallgatójaként egykori tanárom Dr.Kertész György, aki a Vízipók csodapók rajzfilmsorozat forgatókönyvírójaként is ismertséget szerzett, vitt el csoporttársaimmal a Tapolcai – medencébe. 


Szerelem volt első látásra. Ettől fogva ábrándoztam azon, hogy egyszer ha a Teremtő is úgy akarja, itt ezen a helyen fogok venni egy présházat, közel a Balatonhoz. Ahol majd szüreti mulatságok lesznek, és a csikótűzhelyen nagyokat sütögetek, vissza csöppenhetek a régmúlt eseményeibe, elbújhatok a világ zajától úgy, hogy közben az egyik legjobb termőterületén kóstolgatom a saját boraimat.


Aztán az élet úgy hozta, hogy a Kossuth díjas énekes, zeneszerző barát, Szarka Gyula, aki a Ghymes együttes alapító tagja, szintén itt a közelben a Szent György hegyen Hegymagason vásárolt és újított fel egy régi pinceprésházat. Gyakorta vendégeskedtem nála, hangulatos volt a pince a hegy , bájos volt a falu. Beleszerettem. 2010-ben elkezdtem nézegetni eladó házakat. Csak olyan érdekelt,aminek története, lelke van, így akadtam rá, közel Gyulához egy 130 éves erősen elhanyagolt állapotban levő gyönyörű boltives pincével, saját kúttal (a régi időkben mindig a gazdagság és jólét jele volt) és páratlan panorámával a Balatonra egy présházra. A telek 3900m2 volt a szőlővel és a házzal együtt. Nagyrészt rizlingszilváni, olaszrizling, irsai olivér és tramini 30-40 éves tőkéi vártak rám elhanyagoltan. A szőlő siralmas állapotban volt, ezért kezdetben nagyon kis tételek készültek. Aztán ahogy erősödött a szőlő és újra érezte hogy gazdája van, kezdte meghálálni a törődést. A borokat már az elején is palackoztam. A célom az volt , hogy családom és barátaim számára tiszta bort készítsek, gyomirtó és vegyszer menteset. Ma már komoly technológiával bármyilen bort elő lehet állitani nagyüzemileg, de tiszta bort nagyon nehéz. Ezért büszke vagyok arra, hogy bárki is issza a boromat, őszintén elmondhatom, hogy annak minden cseppje a saját szölőmből készült. Fogyaszthat belőle bátran , mert ez valóban az egézségére válik. Ettől nem fog fájni másnap a feje, sőt még másnaposságot sem fog érezni, mert az évek folytán kiürült minden méreg a talajból és a növényből.


A telek megnövekedett, jelen állás szerint 2,3 ha. Ebből 1,8 ha az ami termő a továbbiak telepítés alatt állnak. 1,8 ha-on olaszrizling, szürkebarát, tramini, rizlingszilváni, kékfrankos illetve irsai olivér fajták vannak. A fiatal ültetvény 2018 tavaszi telepítésű 0,5 ha furmint.A pincében a borkészítés során kizárólag minimális mennyiségű ként és bentonitos derítőszert használok.


A területek a Szent György hegy déli lejtőin a hegymagasi kataszterben , kelet-nyugat irányban a helyezkednek el. Közvetlen szomszédságban a Lengyeltóti kápolnával.

 


A pince és a hozzá tartozó üzem

A borászat a hegy délnyugati részén rálátással a Balatonra és Szigligeti várra helyezkedik el. Közvetlen egységet képez a szőlőbirtok és borászati feldolgozó. A pince műemlék jellegénél fogva és méreteiből adódóan 50 hektoliter bor feldolgozására alkalmas. A borászat kizárólag hagyományos eszközöket használ. Kivétel 2db 300L nerez tartály , ami az irsaim otthona. Jelenleg 2 hektáron gazdálkodunk. A szőlő birtokok tagoltan, 3 táblában helyezkednek el, mind a hegymagasi kataszterben délnyugati fekvésben a legjobb dűlőkön. 2013-ban 1,5 ezer palack bort készített a borászat, melyet nagyrészt cégek és magánemberek vásároltak meg. 2014-ben már 2 ezer palack készült. 2016-ban a nyár végéig már 3 ezer palack készült. A borok kizárólag csak palackozottan kerülnek forgalomba.


A Napvirág Kézműves borászatának filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkánkban próbáljuk megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Aludni a csillagos ég alatt, mezítláb kapálni és érezni az égi és földi energiákat ahogy átjárnak és feltöltenek, megérinted a szölőt és állsz egy kihalt vulkánon. A szölőben nem alá és fölé rendelt viszony van hanem mellé rendelt. Boraink mind egyéniségek, magunk örömére készítjük őket. Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a területekből. Elsősorban arra koncentrálva, hogy bemutathassuk a Balaton-felvidéki Borvidék egy nagyon különleges helyének a Szent György hegynek a báját az illatát. A szüretek pedig baráti és családi összejövetelek jó kedéllyel, énekkel , kikapcsolódással és szeretettel. Feszültség mentes állapot, háborítatlan lélek a Vénusz princípiuma alatt lévő hegyen.AZ ÜLTETVÉNY

A hegyen 3000 éves leletek tanúskodnak arról, hogy a bort már őseink is kedvelték. A Szent György-hegy a Tapolcai-medence gyöngyszeme, aBadacsony után a Balaton-felvidék második legjelentősebb tanúhegye. Hasonló fordított teknőforma oldalnézetből, vulkanikus talaj, szőlők, pincék, bazaltkövek. Badacsonyhoz képest viszont sokkal kevésbé populáris és elüzletiesedett - itt nyáron sincs lacikonyha, zúzó terepjáró, lehúzás gyenge borral, kapatosan kurjongató kiránduló.

Helyette a vidék kicsit vadabb, szögletesebb, a pincék családiasak, a turistautak keskenyek, olykor csak egyszemélyesek. Mindenfelé geológiai látványosságok és csodás kilátás a Tapolcai medencére, a Balatonra, a környező hegyekre. Egy szerethető hegy, aminek szelleme van. Akár a környéket, akár a körzetet nézzük, kissé kilóg a sorból. Bazalt alapok biztosítják a területek egyediségét, hihetetlen magas ásványiasággal. A fajtaválasztásnál és a borkészítésnél ezt figyelembe is vesszük. Az általános munkálatokon kívül az érés kezdetétől figyeljük a termést és a terület adottságaihoz igazítjuk a szüretet és a feldolgozást.

A fő fajták :

  • 1. irsai olivér – A szív és lélek harmóniájának a bora. Illatban gazdag. Ajánlom figyelmébe a művészeknek, ha egy kis inspiráció után kutatnak.
  • 2. rizlingszilváni (hegylé) – Azt szoktam mondani a bútorzat része. Virágillat és korai érés jellemzi. 
  • 3. olaszrizling (NAPÚR)-telepítés éve 1980 – A vidék zászlósbora. A legszebb, a világon nincs prája , még a nézése is művészi gyönyörűség.
  • 4. szürkebarát – telepítés éve 1980 – Ha ezt iszom , úgy érzem jelen van egy magasabb rendű állapot. 
  • 5. tramini –telepités ideje: 1914-15 – A 100 éves tőkék bora , igy a 30-40m mélyen levő gyökerek biztositják leginkább a mineralitást. Egy igazán elegáns ízvilág egy különlegesen csábító illat jellemzi. Az ünnepi asztalok bora. Az ŐSERŐ.
  • 6. kékfrankos – az sugallja: légy boldog, büszke és nyugodt
  • 7. kékfrankos rosé